Categories: Genel

MARKA NEDİR?

MARKA NEDİR?

Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini, diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlayan işarettir. Marka mal veya hizmeti şahsileştirmekte ve onun, diğer mal veya hizmetlerden ayırt edilmesini sağlamaktadır.

Markann esas itibariyle 3 ana fonksiyonu bulunmaktadır: Bunlar kaynak gösterme, garanti etme ve reklam yapma fonksiyonlarıdır.

İlk olarak marka , bir malın hangi işletme tarafından yapıldığını, üretildiğini veya piyasaya sürüldüğünü yahut bir hizmetin hangi işletme tarafından sunulduğunu, yani kaynağını gösterir. Bu durumda marka mal ve hizmetler yanında işletme sahipleri açısından da ayırt edici rol oynar.

İkinci olarak marka, iyi malın yerine kötü mal konulmasına karşı müşterileri korur. Müşteriyi malın kalitesini her defasında yeniden denemekten kurtarır. Müşteri, marka sayesinde malın kalitesinin ve diğer ayırıcı özelliklerinin aynı olduğunu teşhis edip tanıyabilir. Müşteri açısından önemli olan malın kalitesinin garanti edilmiş olmasıdır. Müşterinin beğenisi zamanla markanın o eşyanın adı ile özdeşleşmesine ve müşterinin o mal yerine o markayı istemesine yol açar. Örneğin, müşteri artık kağıt mendil değil, Selpak; ağrı kesici değil, Asprin; yapıştırıcı değil, Uhu ister. Öten yandan marka, müşteriye daha malı alırken, ayıba karşı tekeffül hükümlerine başvurulmasına gerek kalmayacağı şeklinde bir güven de verir. Netice itibariyle, garanti fonksiyonu; müşteri bakımından üretimin kalitesinde, kalitenin devamlılığında ve malların kullanılmasına ilişkin hizmetlerin tamamında bir garantiyi ifade ettiği gibi, işletme sahibi bakımından da malın kalitesini koruduğu sürece müşteri çevresini kaybetmeyeceği hususnda bir garanti oluşturur.

Reklam yapma, markanın diğer önemli bir fonksiyonudur. Zira reklam pazarlamanın en önemli unsuru olduğu ve markasız da reklam olamayacağı için, isabetli marka seçimi ticari hayatta başarılı olabilmenin başlıca faktörlerinden birisidir.

markapatentavukat

Recent Posts

Adana Marka Avukatı – İncekaş Hukuk Bürosu

Marka Avukatı - Adana Adana'daki Müşteriler için Ticari Marka Tescil Hizmetleri. 10 yılı aşkın bir…

10 ay ago

Marka Haciz Talebi

ADANA İCRA MÜDÜRLÜĞÜ 2018/41 E. T.C. TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ MARKALAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Alacaklı : Vekilleri…

3 sene ago

Markanın Hükümsüzlüğü Davası Nasıl Açılır?

Bir marka hukuka aykırı ise bu durumda markanın hükümsüzlüğü söz konuusu olur. Özellikle bu markanın…

4 sene ago

Marka Yaratma ve Adana Dinamikleri

Marka Yaratma ve Adana Dinamikleri Marka, şirketlerin ürünlerini diğerlerinden ayırmak için kullandıkları belirleyici bir sembol,…

4 sene ago

Marka Hakkına Saldırı Sebebi ile İhtarname Örneği

Marka Hakkına Saldırı Sebebi ile İhtarname Örneği İHTARNAME İHTAR EDEN                      : VEKİLİ               …

4 sene ago

Erkeklerin Medeni Kanundan Şikayetleri

Erkeklerin Medeni Kanundan Şikayetleri Başlıca yakınma konuları şunlardır: Deniliyor ki, Yurttaşlar Yasamıza göre boşanma güçtür.…

4 sene ago