Categories: Genel

Marka Hakkına Saldırı Sebebi ile İhtarname Örneği

Marka Hakkına Saldırı Sebebi ile İhtarname Örneği


İHTARNAME

İHTAR EDEN :

VEKİLİ                              : Av.

İHTAR EDİLEN :

KONU                                   : Türk Patent Enstitüsü nezdinde ………. tarihinde tescillenmiş olan müvekkil firmama ilişkin 2015/101404 müracaat numaralı …….. ibareli markanın, 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereğince uyarı edilen tarafınca kullanımımın sona erdirilmesini kapsayan ihtarnamedir.

AÇIKLAMALAR  :

Müvekkil şirket Konya Org. San. Bölgesinde …………  üretmekte olup Türkiye geneli bayilik ağıyla çalışan bir firmadır. Müvekkil firmanın üretmiş olduğu yalıtım sıvası ……… ismiyle tescil edilmiştir. (EK-1) uyarı edilen şirket müvekkil firmaya ilişkin olan ……… adını veyahut logosunu toplumsal medya hesaplarında müvekkil firmaya ilişkin görsel paylaşımları yapmaktadır ek olarak pazarlama faaliyetlerinde kullandığı otomobilinde tıpkı ……… bayisiymiş imişçesine ……… çıkartması kullanmaktadır. Müvekkil firmaya ilişkin olan bayilik verme hakkı şehir bazında sınırı olan olmakla beraber hususi şartlar taşımaktadır. Bunların yanında müvekkil firmaya ilişkin olan ürün hususi veyahut sektöre isim veren bir ürün olduğundan dolayı her isteyen şirket bayilik hakkı kazanamamaktadır.

Belirtmek gerekir ki, muhatap yönetim/kişi tarafınca kullanılan …… ibaresi, müvekkil firmam adına tescillidir. Öteki bir söyleyiş ile gerek yazılış, gerek söyleyiş veyahut gerekse logo kullanımı bakımından birbiri ile aynıdır. Bu durum, yasalarla korunan haklarımıza saldırı teşkil etmekte, haksız rekabet oluşturmakta veyahut 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca da açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

Marka KHK m 9. Maddenin ihlali marka hakkına saldırı sayılmaktadır. Markanın tescil kapsamına giren aynı mal veyahut hizmetler ile ilgili olarak, tescilli herhangi bir işaretin kullanılması Marka HKH m.9’un ihlali anlamına gelmektedir veyahut böylesi bir kullanım marka sahibinin marka hakkına saldırı niteliği taşımaktadır. Marka KHK m.9’a bakılırsa tescilli bir marka ile aynı veyahut ya benzer hizmetleri kapsayan veyahut bundan dolayı hak üstünde işaret ile tescilli marka içinde bağlantı olduğu ihtimali de dahil, karıştırılma ihtimali olan herhangi bir işaretin kullanılması marka sahibi tarafınca yasaklatılabilir.

6769 sayıl Yasanın 30. maddesinde ise marka hakkına tecavüze ilişkin cezai hükümler düzenlenmiş, “Başkasına ilişkin marka hakkına alıntılama yada iltibas suretiyle saldırı ederek mal üreten yada hizmet sunan, satışa arz eden yada satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden yada depolayan şahıs bir yıldan üç yıla kadar hapis veyahut yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır, Marka koruması bulunduğunu belirten işareti mal yada ambalaj üstünden yetkisi olmadan kaldıran şahıs, bir yıldan üç yıla kadar hapis veyahut beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır, Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ilişkin marka hakkı üstünde devretmek, lisans yada rehin vermek suretiyle tasarrufta mevcut olan şahıs iki yıldan dört yıla kadar hapis veyahut beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır, Bu maddede yer edinen suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde ek olarak bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur denilmek suretiyle sanıklar hakkında hapis veyahut adli para cezası öngörülmüştür.

İhtar edilen şirket tarafınca meydana getirilen ihlalin yedi gün içinde durdurulması aksi halde doğan veyahut doğacak bilcümle dilek veyahut sorun haklarımızın saklı kalması kaydı ile önemle suç duyurusu veyahut uyarı ederiz. Aksi durumda haklarımızı yetkili Fikri veyahut Sinai Haklar Mahkemesi’nde aramaktan kaçınmayacağımızı veyahut mevzu ceza hukukunu ilgilendirdiği veyahut hapis cezasını gerektirdiği yönünden Cumhuriyet Savcılığına kabahat duyurusunda bulunacağımızı önemle belirtiriz. 19.04.2016

İHTAR EDEN VEKİLİ

Av.

SAYIN NOTER; Üç nüsha olarak hazırlanan bu ihtarnamenin birer suretinin muhataba PTT  vasıtası ile kağıt ortamında tebliğini, bildiri şerhine kapsayan bir suretinin tarafımıza verilmesini, bir suretinin de dairenizde saklanmasını saygıyla vekâleten arz veyahut dilek ederim.

İHTAR EDEN VEKİLİ

Av.

markapatentavukat

Recent Posts

Adana Marka Avukatı – İncekaş Hukuk Bürosu

Marka Avukatı - Adana Adana'daki Müşteriler için Ticari Marka Tescil Hizmetleri. 10 yılı aşkın bir…

10 ay ago

Marka Haciz Talebi

ADANA İCRA MÜDÜRLÜĞÜ 2018/41 E. T.C. TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ MARKALAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Alacaklı : Vekilleri…

3 sene ago

Markanın Hükümsüzlüğü Davası Nasıl Açılır?

Bir marka hukuka aykırı ise bu durumda markanın hükümsüzlüğü söz konuusu olur. Özellikle bu markanın…

4 sene ago

Marka Yaratma ve Adana Dinamikleri

Marka Yaratma ve Adana Dinamikleri Marka, şirketlerin ürünlerini diğerlerinden ayırmak için kullandıkları belirleyici bir sembol,…

4 sene ago

Erkeklerin Medeni Kanundan Şikayetleri

Erkeklerin Medeni Kanundan Şikayetleri Başlıca yakınma konuları şunlardır: Deniliyor ki, Yurttaşlar Yasamıza göre boşanma güçtür.…

4 sene ago

Medeni Kanundan Sonra Boşanma Süreci

Medeni Kanundan Sonra Boşanma Süreci Türk Yurttaşİar Yasasının yürürlüğe girmiş olduğu A ekim 1926 tarihinden…

4 sene ago